Download Wat kwam er uit een schot? (Dutch Edition) by Sven Peeters,Jelica Novakovic PDF

By Sven Peeters,Jelica Novakovic

In 2014 viel precies honderd jaar geleden in Sarajevo het schot dat Franz Ferdinand doodde. Dat schot kwam uit een Belgisch pistool vastgehouden door Gavrilo Princip, Oostenrijks onderdaan, Servische Bosniër van geboorte, Joegoslaaf in hart en ziel.
Uit dat schot kwam een reeks oorlogen, waarvan twee op wereldschaal. Er kwam ook een eeuw van wisselende beeldvormingen waarin Gavrilo Princip de meest uiteenlopende etiketten opgekleefd kreeg: van held tot terrorist, van anarchist tot nationalist, van insurgent tot vrijheidsstrijder, van Syriëstrijder tot Donetsk-separatist.
De auteurs, een Servische en een Belg, werpen een kritisch oog op een eeuw Nederlandstalige pers, literatuur en kunst omtrent Princip en zijn schot. Ze vinden sporen terug bij de meest uiteenlopende auteurs als Stijn Streuvels, Geert Mak, Paul Claes, Erwin Mortier, Mieke de Loof, Stefan Hertmans en Rodaan Al Galidi, naast vele anderen.
Ook het herdenkingsjaar 2014 en hedendaagse toonaangevende historici als Christopher Clark en Guido van Hengel worden onder de loep genomen. Het laatste woord is aan jongeren, de actuele leeftijdsgenoten van Princip.
Verder hebben de auteurs bijzondere aandacht voor de oorlogsverbanden tussen
Servië/Joegoslavië en de Lage Landen. Zo werden Servië en België tijdens WOI vaak in één adem genoemd als de twee weeskinderen van Europa en used to be het de Nederlandse arts Arius van Tienhoven die wees op de Oostenrijkse oorlogsmisdaden jegens de Servische burgerbevolking.
Ten slotte geven de auteurs aandacht aan de iconisering van Princip: hoe verschijnt hij in de kunsten en op het internet?
In een tijd waarin de herdenking van de Groote Oorlog vooral een regionale zaak is, bouwen de auteurs een brug tussen Oost en West.
Met bijdragen van Benno Barnard, Raymond Detrez, Michaël Vandebril en anderen.

Show description

Read Online or Download Wat kwam er uit een schot? (Dutch Edition) PDF

Similar dutch ebooks books

Contentmarketing in 60 minuten (Digitale trends en tools in 60 minuten Book 11) (Dutch Edition)

Roepen dat je de beste bent, werkt niet meer. Je moet klanten binden door waardevolle en leuke informatie met ze te delen. Maar hoe pak je dat aan? Simpel: doe wat journalisten doen en deel aantrekkelijke verhalen met je publiek. Carlijn Postma is oprichter-directeur van Bind Academie en The publish, bureau voor contentmarketing en auteur van de bestseller ‘Zakelijk twitteren voor beginners’.

De spiegel van het westen (Dutch Edition)

Vaak worden het wraakzuchtige verdrag van Versailles en de racistische blut und boden-theorie als hoofdoorzaken van de opkomst van het nazisme genoemd. In De spiegel van het Westen laat de Franse politiek filosoof Jean-Louis Vullierme zien dat dat beeld tekortschiet. Hij toont aan dat de ideologen van het Derde Rijk sterk geïnspireerd waren door enkele dominante denktradities in de westerse cultuur.

Libertinage (Dutch Edition)

De auteur bekijkt het eeuwige thema van de geest en het vleselijke niet vanuit een traditioneel gezichtspunt, dus niet vanuit de moraal en de religie, maar vanuit een esthetisch gezichtspunt. Dat alleen al is voldoende om dit gedicht als prachtig en uniek te betitelen. Zo omschrijft Russisch vertaalster Irina Nazarova het gedicht Sagrada Familia.

Levens van meisjes en vrouwen (Dutch Edition)

Canada, jaren veertig. Als het gezin van Del Jordan van het platteland naar de stad verhuist, wordt Del omringd door vrouwen: haar moeder, een pittige, wat bijzondere vrouw, haar moeders wellustige kostganger, en haar beste vriendin Naomi. through chicken en haar eigen ervaringen met seks, geboorte en dood ontdekt Del de slechte en de goede kanten van het vrouw-zijn.

Additional resources for Wat kwam er uit een schot? (Dutch Edition)

Example text

Download PDF sample

Rated 4.01 of 5 – based on 5 votes